Förstå Android

Från fakta till terminologi – läs mer om hur Android stödjer mobilmarknaden.

Android-fakta #01

Eftersom Android är en plattform med öppen källkod är Androids källkod tillgänglig för alla som vill titta på, ladda ned, modifiera, förbättra och distribuera den. Användaren behöver inte betala vare sig avgifter, royalties eller andra kostnader. Detta är motsatsen till stängda källkoder och privatägda programvaror, vars källkoder aldrig görs offentliga och där all modifiering är strängt förbjuden.

Android-fakta #02

Varje ny uppdatering av operativsystemet Android är kostnadsfri, fullt funktionell och har öppen källkod som tillverkarna kan använda för att skapa sina enheter.

Android-fakta #03

Google har lanserat 24 versioner av operativsystemet Android sedan 2008 och fortsätter att göra betydande investeringar få operativsystemet att utvecklas, växa och förbättras.

Android-fakta #04

Ingen måste förinstallera Googles appsvit för att få åtkomst till, använda eller distribuera operativsystemet Android. Till exempel körs surfplattan Amazon Fire med ett operativsystem som skapats med hjälp av Android, men den levereras inte med några förinstallerade Google-apparThe Digital Reader - How to Download and Install Apps from Google Play for Your Fire Tablet - October 2015.

Android-fakta #05

Microsoft samarbetar med 74 Android-tillverkare i 25 länder för att förinstallera populära produktivitetsappar och -tjänster på många Android-enheter, däribland Samsung Galaxy S6, Sony Xperia Z4 och LG G Pad 2.

Android-fakta #06

Även om Googles appsvit är förinstallerad på en mobil väljer ofta enhetstillverkare och mobiloperatörer att förinstallera liknande appar på vissa enheter – till exempel e-post- och sms-appar, webbläsare och mediespelare.

Android-fakta #07

Under 2016 var det bara 29 % av de förinstallerade apparna på de populäraste mobilerna i Storbritannien, Tyskland och Frankrike som kom från Google. Återstående 71 % kom från enhetstillverkare, mobiloperatörer och andra företag, till exempel Facebook.

Android-fakta #08

Android-apparna har fler distributionsmöjligheter än andra mobila plattformar. Förutom Play Butik finns ett flertal andra appbutiker på Android, till exempel GetJar, Yandex, LG:s Smart World och Samsung Galaxy AppsBusiness of Apps - The Ultimate App Store List - February 2015.

Android-fakta #09

Användare på andra plattformar kan inte ladda ned alternativa appbutiker utan att ”bryta upp” sina mobilerApple Developer - App Store Review Guidelines - Rule 3.2.2.(i), medan Google håller Android öppet för andra butiker. Med andra ord är Android det enda stora mobila operativsystemet som tillåter flera appbutiker.

Android-fakta #10

Android-användarna kan anpassa sina startskärmar precis som de vill, med översikter och widgetar, och de kan ge enheterna ny design. Dessutom kan förinstallerade appar tas bort från startskärmen eller inaktiveras helt.

Android-fakta #11

Enhetstillverkare och mobiloperatörer förinstallerar ofta andra appbutiker vid sidan av Google Play i sina mobiler, till exempel Samsung Galaxy Apps och Xiaomi MiMarket.

Android-fakta #12

Eftersom appbutiker från tredje part inte alltid följer Google Play Butiks strikta säkerhetskontroller för appar tillåter inte Google Play nedladdning av andra appbutiker direkt via Play Butik. Läs mer

Android-fakta #13

De flesta stora tillverkare av Android-enheter väljer att anpassa sina mobilers utformning och utseende för att särskilja sina enheter från andra.

Android-fakta #14

En förinstallerad app hindrar inte att liknande eller konkurrerande appar lyckas ännu bättre. Hangouts är en del av Googles appsvit. Ändå har WhatsApp, en annan meddelandetjänst, över en miljard användareWhatsApp - WhatsApp Blog One Billion - February 2016 (varav tre fjärdedelar använder AndroidVentureBeat - Three-quarters of WhatsApp users are on Android, 22% on iOS (study) - August 2015) och Facebook Messenger har en miljard aktiva användare varje månadFortune - Facebook Messenger Now Has 1 Billion Monthly Users - July 2016.

Android-fakta #15

90 % av Android-apparna på Google Play använder Androids intent-system, som ger utvecklare möjlighet att låta andra appar utföra vissa åtgärder. Det innebär att Android-användare kan välja vilken app de vill använda som standardapp för att till exempel söka eller surfa, inklusive UC Browser, Opera och Chrome.

Android-fakta #16

Om enhetstillverkarna vill förinstallera Google-apparna måste de installera alla tjänster i Google Mobile-sviten. Det beror på att de har utformats för att fungera tillsammans, som en basfunktion för användarna, så att de till exempel kan spara ett foto från Gmail i Foto, eller öppna en bilaga från Gmail i Drive.

Android-fakta #17

Google begär inte att tillverkarna ska ingå avtal om anti-fragmentering. Det är ett helt frivilligt beslut av enhetstillverkarna i syfte att förhindra inkompatibilitet, vilket är ett problem som ger ökade utvecklingskostnader och ger en sämre användarupplevelse.

Android-fakta #18

Android Open-Source Project (AOSP) är den huvudsakliga mjukvarustacken bakom Androids OS och består av operativsystemet, mellanprogram samt appar med öppen källkod, till exempel telefonens funktioner för uppringning, e-post och sms. Mobiloperatörer, enhetstillverkare och utvecklare kan använda allt detta för att skapa enheter och apparAndroid - source.android.com.

Android-fakta #19

Android gör ett kompatibilitetstest för enheter tillgängligt i syfte att hjälpa enhetstillverkare att se till att deras Android-appar fungerar som de ska på deras enheter. Tillverkare som skriver under Googles frivilliga kompatibilitetsavtal kan fortfarande välja vilka appar och appbutiker som ska förinstalleras på deras enheter, oavsett om det gäller deras egna appar eller appar från tredje partAndroid - source.android.com.

Android-fakta #20

Även om Googles appar är förinstallerade på vissa Android-enheter är det många appar från tredje part som växer och frodas på Android. Till exempel rapporterar 98 % av de tillfrågade användarna i Indien och andra marknader med stor tillväxt att de använder Facebooks app WhatsApp minst en gång i månaden för att skicka meddelanden, medan det bara är 32 % som använder Google HangoutsEricsson ConsumerLab - Communication in the world of apps - June 2015.

Android-fakta #21

Google Play-tjänsterna är ett funktionsramverk som gör det möjligt för Android-utvecklare att skapa ytterligare funktioner i sina appar – till exempel lägga till en karta, infoga topplistor i spel eller möjligheten att casta video från appen till en TV.