Möjligheter.
Tack vare friheten att välja.

Androids operativsystem har fullständigt öppen källkod. Det innebär att vem som helst – även Androids konkurrenter – kan ladda ned, installera, modifiera och distribuera källkoden utan kostnad. Resultatet? Fler människor har tillgång till den mobila tekniken än någonsin tidigare.

En plattform som är öppen för alla

Vi backar bandet tio år, till 2006. NASA hade precis skickat iväg rymdsonden New Horizons mot Pluto, Da Vinci-koden kom på bio och bara 1 % av världens befolkning ägde en smartphoneBusiness Insider, IDC - One In Every 5 People In The World Own A Smartphone, One In Every 17 Own A Tablet - December 2013.

Även om de första smartphone-enheterna var imponerande för sin tid var de mycket dyra. Enhetstillverkarna var tvungna att betala en avgift för att licensiera ett operativsystem, eller så fick de ta på sig kostnaderna för att utveckla ett eget från grunden. Dessutom var de flesta operativsystemen stängda för utvecklare och tillverkare från tredje part. Med andra ord var inte smartphones för alla på den tiden.

Men år 2007 slog Google sig samman med mobilbranschen för att bilda Open Handset Alliance (OHA). Målsättningen var att etablera Android som ett operativsystem med öppen källkod. Det innebar att alla kunde komma åt, ladda ned och modifiera Androids källkod utan kostnad, och på så sätt få hjälp att utveckla appar, mobila enheter eller till och med konkurrerande operativsystem.

Fördelarna märktes omedelbart. Företagen kunde anpassa Android för att skapa unika upplevelser för sina kunder. Apputvecklarna fick tillgång till en global målgrupp. Och kanske viktigast av allt; enhetstillverkarna kunde installera Android på sina enheter utan kostnad och utan att licensiera eller utveckla egna operativsystem.

Det innebar att tillverkarna kunde minska sina omkostnader, vilket i sin tur kunde sänka smartphone-priserna runt om i världen. Mellan 2011 och 2013 sjönk det genomsnittliga priset på en smartphone med 25 % i hela världenBCG - The Growth of the Global Mobile Internet Economy (PDF) - February 2015 (page 7). I takt med denna pågående trend närmar vi oss en värld där prisvärd mobil teknik kan användas för att nå ut med världens information till alla som vill lära sig något, växa och nå framgång.

Den tyska maskinvarutillverkaren Gigaset lanserade sin första Android-smartphone i september 2015. Med hjälp av Android kunde de sänka produktionskostnaderna med 30 %.

Mer prisvärd teknik i hela världen

Genom att tillhandahålla ett kostnadsfritt och öppet operativsystem har Android hjälpt till att sprida prisvärda mobila enheter runt om i världen. År 2015 kostade en Android-enhet i genomsnitt 205 USD. Det kan jämföras med mobiler på stängda plattformar, som kan i genomsnitt kan kosta så mycket som 651 USDKPCB - Internet Trends - June 2016 (Page 12). I Indien och Afrika samarbetar Google med lokala tillverkare för att tillhandahålla högklassiga smartphones för mindre än 100 USD. Nyligen blev Fero i401 tillgänglig för mindre än 60 USD i NigeriaSmartphonetobuy.com - Cheap Android Phones Under 15000 Naira In Nigeria.

Tack vare enheter som denna får människor runt om i världen nya möjligheter. Det kan röra sig om allt från att starta företag eller dela en video med omvärlden till att utbilda sig själv eller sina barn. Inget av detta skulle vara möjligt om alla smartphones kostade 600 USD.

Av den anledningen körs Android på majoriteten av IndiensStatista - Market share held by mobile operating systems in India from January 2012 to July 2015 - 2016 och AfrikasIDC - Middle East and Africa Smartphone Market to Top 155 Million Units in 2015 as Sub-$200 Segment Surges - July 2015 smartphones. Inte för att det saknas alternativ, och inte för att konkurrenterna har tvingats bort, utan för att Android är det mest prisvärda alternativet för en stor del av världens befolkning.

Det handlar helt enkelt om att alla förtjänar samma möjligheter. Lagos invånare förtjänar samma tillgång till information som invånarna i Los Angeles. Människorna i Penang vill lyckas precis lika mycket som människorna i Paris. Och inom kort kommer det att finnas en smartphone – en portal till informationen i världen – för alla med 10 USD och en gnutta nyfikenhet.

Google ingick partnerskap med lokala tillverkare för att sälja Android-smartphones för under 100 USDGSMA - Global Mobile Economy Report - 2015 (page 15) i länder som Nigeria, Indonesien och Filippinerna.

Jorden befolkas av sju miljarder människor. Jag tror att mobiltelefonen är den första moderna datorenhet som de flesta av oss kommer att använda. Vi vill ge människor den möjligheten med hjälp av Android.
Sundar Pichai, vd, Google

Främjad konkurrens skapar ett starkare mobilt ekosystem

Konkurrens och innovation är hörnstenar i ett mobilt ekosystem och ger bättre tillgång till teknik. Det faktum att Androids källkod är öppen skapar en sådan miljö. Alla kan använda Android för att skapa appar och utveckla konkurrerande programvaror utan att betala avgifter eller ingå avtal med Google.

Ta till exempel operativsystemet Amazon Fire, som används i Fire-mobilen och utvecklades på Android-plattformen. För både stora och små tillverkare innebär Android ett gynnsammare konkurrensläge, eftersom de slipper både licensieringsavgifter och kostnader för att utveckla egna operativsystem.

Enhetstillverkare och mobiloperatörer är heller aldrig tvingade att förinstallera Googles appsvit på sina enheter. Och även när Googles appar är förinstallerade är det många appar från tredje part som växer och frodas på Android. Till exempel rapporterar 98 % av de tillfrågade användarna i Indien och andra marknader med stor tillväxt att de använder Facebooks app WhatsApp minst en gång i månaden för att skicka meddelanden, medan det bara är 32 % som använder Google HangoutsEricsson ConsumerLab - Communication in the world of apps - June 2015. Faktum är att över en miljard människor använder WhatsApp, varav 730 miljoner på Android-enheterVentureBeat - Three-quarters of WhatsApp users are on Android, 22%% on iOS (study) - August 2015.

Det finns inga krav på att en tillverkare ska installera någon av Googles appar på sina Android-enheter.

Dessutom är inte Google Play Butik förinstallerad på alla Android-baserade mobiler. Det beror på att Android är det enda stora mobila operativsystemet som tillåter flera globala och regionala appbutiker, bland annat butiker som ägs av Samsung, Lenovo, Orange och TIM (Telecom Italia)Business of Apps - The Ultimate App Store List. Detta kan jämföras med stängda plattformar som vanligtvis bara har en appbutik – sin egen.

Se hur utvecklarna av appen Lazzus tog hjälp av Android för att skapa och distribuera appen. Lazzus är en smartphone-app som hjälper användare med nedsatt syn att navigera i sin omgivning.

Även prissättningen för appar på Android har ändrats för att främja konkurrensen. För att tillgodose Android-enheternas växande popularitet runt om i världen gjorde Google Play Butik år 2015 sina appar mer prisvärda och tillgängliga genom att sänka minimipriset till mindre än det tidigare standardpriset på 0,99 USD. Prissänkningen har hjälpt utvecklare att distribuera appar på marknader där 0,99 USD helt enkelt är för dyrt för de flesta kunderna.

Genom att öka konkurrensen inom mobilbranschen främjar Android en större mångfald av enheter och appar, så att de bättre reflekterar alla de miljarder människor som utgör skaran av potentiella användare – oavsett om dessa vill uppgradera till en ny modell eller letar efter sin första internetanslutna enhet.

Även om Googles appar är förinstallerade är det många appar från tredje part som växer och frodas på Android.

Zound Industries kunde utveckla och tillverka en specialutformad Android-enhet utan att behöva betala för att licensiera ett operativsystem, eller utveckla ett eget.

Fler valmöjligheter för konsumenterna

Fler enheter

Om du skulle titta på varje tillgänglig Android-enhet i bara en minut per enhet skulle det ta dig två och en halv vecka – utan sömn – att gå igenom alla. Det finns över 24 000 enheter från nästan 1 300 varumärkenOpenSignal - Android Fragmentation Visualized - August 2015. Android har till och med bidragit till att en ny smartphone-sektion har växt fram, med priser på mellan 100 och 500 USDHow to Geek - Why You Don’t Need an Expensive Smartphone Anymore - September 2014, vilket inte existerade tidigare. Med andra ord finns det en Android-enhet för varje önskemål, budget och personlighet.

Mer än 24 000
enheter
Över 24 000 unika Android-enheter har producerats av knappt 1 300 varumärkenOpenSignal - Android Fragmentation Visualized - August 2015

Fler appar

Androids oöverträffade utbud innehåller inte bara enheter. Det finns över en miljon appar tillgängliga bara i Google Play Butik. Med ett så varierat utbud av appar öppnas en hel värld av nya upplevelser.

Låt säga att du vill lära dig ett språk. I Play Butik hittar du 270 språkinlärningsappar, och mer än 70 % av dem är kostnadsfria att ladda ned. Det finns appar för att köpa och sälja, läsa och skriva, hitta jobb, anställa personal och till och med för att lära sig spela piano som en virtuos. Vad du än vill utforska kan du göra det på Android.

Mer än 1 000 000
unika appar
Android erbjuder över en miljon unika appar på Google Play

Fler anpassade upplevelser

Varje Android-enhet kommer med särskilda användarupplevelser direkt i förpackningen, beroende på vilka förinstallerade appar enheten har. De förinstallerade apparna kan helt och hållet utgöras av appar som inte kommer från Google. Varför det? För att tillverkarna själva bestämmer vilka appar användarna ska få när de köper en enhet. Många väljer appar från företag som Facebook, Microsoft och Opera Software, som är konkurrenter till Google.

Men låt oss säga att en enhet har Google-appar förinstallerade. Det fina med Android är att användarna inte måste använda Googles programvara om det finns tredjepartsappar som de föredrar, inte ens när det gäller grundläggande enhetsfunktioner som samtal, sms och fotomappar. Alla förinstallerade appar kan enkelt inaktiveras, tas bort från startskärmen och ersättas med andra. Du kan till exempel ersätta Google Sök med en annan sökmotor.

Till skillnad från de flesta stängda operativsystem låter Android användaren bestämma. Så oavsett om du vill anpassa enheten, eller helt enkelt tror på att teknik ska vara transparent och öppen, är Android något för dig.

Hjälper utvecklare att nå en global målgrupp

Förutom användarna med Android-mobiler och tillverkarna som producerar dem finns det en tredje viktig drivkraft i Androids ekosystem. Utvecklarna som skapar de appar som användarna gillar.

Det har inte alltid varit så lätt att vara utvecklare. För inte så länge sedan var utvecklarna tvungna att lägga dyrbara resurser på att skapa upplevelser för flera olika plattformar, till exempel Symbian, Web OS och S60. Det innebar att det helt enkelt blev för dyrt för många utvecklare att nå ut till en större målgrupp.

Det fick oss att sätta en gemensam standard kring en plattform med öppen källkod och skapa ett operativsystem som jämnade ut spelplanen för alla utvecklare. Tänk till exempel på Androids intent-system. Till skillnad från jämförbara system som används på stängda plattformar uppmuntrar detta system användarna att välja standardappar själva, i stället för att de tvingas använda appar från första part.

Star Chart lovordar Androids modell med öppen källkod, eftersom den har gjort det möjligt för dem att utveckla sin app för att kartlägga himlavalvet. I dag laddas Star Chart ned av över fem miljoner användare i månadenGoogle - Google Growth Engine (Star Chart Case Study).

Apputvecklare betalar endast 25 USD i engångsavgift för att registrera sig på Play Butik. För den näst största appbutiken kostar det 99 USD per årApple Developer Program - What You Need To Enroll.

Och i dagsläget är det enklare än någonsin att nå ut till Androids globala användarbas. Det kostar endast 25 USD i engångsavgift för en utvecklare att registrera sig på Google Play, jämfört med den mycket dyrare årsavgiften på 99 USD som våra konkurrenter tarApple Developer Program - What You Need To Enroll. Dessutom hjälper granskningen och godkännandeprocessen för Play Butik utvecklarna att lösa problem snabbt och effektivt genom att ställa enkla frågor såsom: Är appen säker? Är utvecklarkontot pålitligt? Uppfyller appinnehållet kraven i vår policy? Det här innebär att det bara tar några timmar att godkänna appar för Google Play, i stället för flera dagar som det tar för andra appbutikerThe Verge - App Store 2.0 - June 2016.

Med över en miljard användare som har tillgång till Google Play och en lång rad andra appbutiker är Android den plattform som hjälper utvecklare att nå ut till allra flest människor. Och det ger lön för mödan. Mellan februari 2014 och februari 2015 betalade Google mer än sju miljarder USD till apputvecklare för försäljningen av appar och köp i appar via Play ButikAndroid Developer’s Blog - A New Way to Promote Your App on Google Play - February 2015.

Kort sagt vill vi ge utvecklare större valfrihet och fler möjligheter genom att förse dem med verktygen de behöver för att distribuera sina appar. Det är trots allt utvecklarna som ger Android-användarna den fantastiska användarupplevelsen.

RogerVoice är en röstigenkänningsapp för personer med nedsatt hörsel. Tack vare Material Design och betatestning på Android har appen fått ett tillgängligt gränssnitt med intuitiv navigering.

Valmöjligheter och öppenhet gynnar ekonomisk tillväxt

Det går inte att bortse från Androids bidrag till den mobila ekonomin, som har inneburit allt från att expandera appmarknaden till att sänka kostnaderna på mobila enheter. I sin tur har detta gett 13 miljoner nya jobbGSMA - Global Mobile Economy Report - 2015 (page 3) och bidragit med tre biljoner USD till världens BNPGSMA - Global Mobile Economy Report - 2015 (page 2).

Android-plattformen har genererat över 1,2 miljoner jobb bara i EuropaPPI - App Economy Jobs In Europe - January 2016. Europeiska kommissionen har beräknat att 4,8 miljoner människor kommer att vara anställda inom appsektorn 2018, och att sektorn kommer att bidra med 63 miljarder EUR till Europas ekonomiEuropean Commission - The €63 billion app boom. Nearly 5 million jobs in European app sector by 2018, says EU report- February 2014.

Och europeiska appar är ledande på området. Under 2015 kom de fem mest nedladdade spelen på iOS och Android från europeiska utvecklareApp Annie - App Annie 2015 Retrospective - 2016 (page 40). Många av världens kändaste apputvecklare är baserade i Europa, inklusive Spotify och Soundcloud, såväl som Rovio (Angry Birds), King (Candy Crush Saga) och BlaBlaCar. Samtliga använder Android för att bli ännu framgångsrikare globalt.

Med Android kan tillverkare växa och bidra till sina lokala ekonomier. Ett exempel är Madridbaserade BQ, som tillskriver Android en stor del av företagets framgångar. På fem år ökade BQ sin personalstyrka med drygt 1 000 personer, och i dag har företaget över 1 200 anställdaGoogle - Google Growth Engine (BQ Case Study). Och det franska företaget Wiko, som tillverkar Android-enheter, har blivit landets näst största enhetstillverkareThe Economist - The Rise of the Cheap Smartphone - April 2014. Företag som dessa blir framgångsrika eftersom Android gör det möjligt att sänka utvecklingskostnaderna markant och överbrygga andra konkurrenshinder.

Androids positiva påverkan på ekonomin sträcker sig naturligtvis långt utanför EUEuropean Commission - The €63 billion app boom. Nearly 5 million jobs in European app sector by 2018, says EU report- February 2014. Allt grundar sig i att utvecklare, tillverkare och konkurrenter får möjlighet att använda Android till fullo, oavsett om det gäller att skapa jobb inom appsektorn eller hjälpa enhetstillverkare att komma igång med verksamheten.

Trots att BQ startades av bara tio entreprenörer – under en lågkonjunktur – har företaget nu över 1 200 anställda, och man tillskriver Android en stor del av företagets framgångar Google - Google Growth Engine (BQ Case Study).

Demokratiserar tillgången till information över hela världen

Smartphones är mer än bara mobiler. De gör det möjligt att upptäcka nya saker, förverkliga sina ambitioner och öka sina kunskaper. I de områden runt om i världen där internet inte är lika vanligt har en hel generation kunnat ta sig ut på webben för första gången med hjälp av en mobil enhet. Smartphones är inte längre statussymboler, utan blir mer och mer tillgängliga för alla – och ger alla fler möjligheter.

Det är anledningen till att Android har blivit en plattform som alla handenhetstillverkare kan anamma, som alla utvecklare kan programmera för och som alla appar kan köras på. Det är också anledningen till varför Android fortsätter vara en öppen och transparent plattform som är tillgänglig för utvecklare och användare i hela världen.

Vi kan faktiskt förse människor med livsviktig information. Och med hjälp av Android vill jag nå ut till fem miljoner användare i hela Afrika under de kommande tre åren.
Alain Nteff, grundare och utvecklare, GiftedMom

Conrad Tankou och Alain Nteff skapade tillsammans GiftedMom, en app som innehåller livsviktig information för att förhindra spädbarns- och mödradödligheten i utvecklingsländer.

Som sir Tim Berners-Lee en gång sa om webben:

”Det här är för alla.”

Detsamma gäller för Android.