Inzicht krijgen in Android

Van feiten tot terminologie: ontdek hoe Android ondersteuning biedt voor de mobiele markt.

Android-feit #01

Doordat Android een opensourceplatform is, is de broncode beschikbaar voor iedereen om te bekijken, te downloaden, aan te passen, te verbeteren en opnieuw te distribueren, zonder extra kosten of royalty's. Dit is het tegenovergestelde van closedsourcesoftware of eigen software waarvan de broncode nooit openbaar wordt gemaakt en waarin niets kan worden gewijzigd.

Android-feit #02

Elke nieuwe update van het Android-besturingssysteem is een kosteloos, volledig werkend, mobiel opensource-besturingssysteem dat fabrikanten kunnen gebruiken om apparaten te maken.

Android-feit #03

Google heeft sinds 2008 maar liefst 23 versies van het Android-besturingssysteem uitgebracht en blijft aanzienlijk investeren in de ontwikkeling, groei en verbetering van het besturingssysteem.

Android-feit #04

Niemand is verplicht Google-apps vooraf te installeren om het Android-besturingssysteem te kunnen gebruiken of distribueren. Zo gebruikt de Amazon Fire-tablet een besturingssysteem dat met Android is ontwikkeld, maar de tablet wordt geleverd zonder vooraf geïnstalleerde Google-appsThe Digital Reader - How to Download and Install Apps from Google Play for Your Fire Tablet - October 2015.

Android-feit #05

Microsoft werkt samen met 74 Android-fabrikanten in 25 landen om zijn populaire productiviteits-apps en -services vooraf te installeren op veel Android-tablets en -telefoons, waaronder de Samsung Galaxy S6, Sony Xperia Z4 en LG G Pad 2Official Microsoft Blog - Microsoft Services are available on more devices than ever before through Agreements with Device Partners - February 2016.

Android-feit #06

Zelfs als er al Google-apps zijn geïnstalleerd op een telefoon, kiezen apparaatfabrikanten en mobiele providers er vaak voor om vergelijkbare apps vooraf te installeren op apparaten, zoals apps voor e-mail, berichten, browsers en mediaspelers.

Android-feit #07

Op telefoons van de grootste merken van 2016 in het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en Frankrijk is slechts 29% van de vooraf geïnstalleerde apps afkomstig van Google. De resterende 71% komt van apparaatfabrikanten, mobiele providers en andere bedrijven zoals Facebook.

Android-feit #08

Android-apps hebben meer distributiemogelijkheden dan welk ander mobiel platform dan ook. Naast de Play Store zijn er nog tientallen andere app-stores op Android, zoals GetJar, Yandex, Smart World van LG en de Galaxy Apps-store van SamsungBusiness of Apps - The Ultimate App Store List - February 2015.

Android-feit #09

Terwijl gebruikers op andere platforms geen alternatieve app-stores kunnen downloaden zonder jailbreakApple Developer - App Store Review Guidelines - Rule 3.2.2.(i), heeft Google geen beperkingen voor andere stores van Android. Android is hierdoor het enige grote mobiele besturingssysteem dat mogelijkheden biedt voor meerdere app-stores.

Android-feit #10

Android-gebruikers kunnen hun startscherm volledig aanpassen met launchers en widgets, en hun apparaten van nieuwe skins voorzien. Vooraf geïnstalleerde apps kunnen van het startscherm worden verwijderd of zelfs helemaal worden uitgeschakeld.

Android-feit #11

Apparaatfabrikanten en mobiele providers installeren naast Google Play vaak andere app-stores op hun telefoons, zoals de Galaxy Apps-store van Samsung of MiMarket van Xiaomi.

Android-feit #12

App-stores van derden houden zich niet altijd aan de strikte beveiligingscontroles van de Google Play Store voor apps. Om die reden staat Google Play het niet toe dat andere app-stores rechtstreeks via de Play Store kunnen worden gedownload. Meer informatie

Android-feit #13

De meeste grote Android-apparaatfabrikanten kiezen ervoor de look van hun telefoons aan te passen om zo hun apparaten uniek te maken.

Android-feit #14

Zelfs als er een vooraf geïnstalleerde app beschikbaar is, kan een andere vergelijkbare of concurrerende app populairder zijn onder gebruikers. Hangouts is een van de eigen apps van Google. WhatsApp, een andere berichtenservice, heeft meer dan een miljard gebruikersWhatsApp - WhatsApp Blog One Billion - February 2016 (waarvan driekwart Android gebruiktVentureBeat - Three-quarters of WhatsApp users are on Android, 22% on iOS (study) - August 2015) en Facebook Messenger heeft een miljard maandelijks actieve gebruikersFortune - Facebook Messenger Now Has 1 Billion Monthly Users - July 2016.

Android-feit #15

90% van de Android-apps op Google Play gebruikt het intentiesysteem van Android. Hiermee kunnen ontwikkelaars andere apps aanwijzen om bepaalde acties uit te voeren. Op deze manier kunnen Android-gebruikers elke gewenste app instellen als standaard-app voor taken zoals zoeken of browsen, waaronder UC Browser, Opera of Chrome.

Android-feit #16

Als apparaatfabrikanten vooraf Google-apps willen installeren, moeten ze de volledige suite met services van Google voor Mobiel (Google Mobile Services, GMS) installeren. Deze apps zijn namelijk ontworpen om samen te werken en een basisfunctionaliteit te bieden voor gebruikers, zoals de mogelijkheid om een foto vanuit Gmail op te slaan in Google Foto's of om een Gmail-bijlage te openen in Drive.

Android-feit #17

Fabrikanten hoeven van Google geen antifragmentatievereiste te ondertekenen. Dit is een volledig vrijwillige stap die apparaatfabrikanten kunnen nemen om incompatibiliteit te voorkomen. Incompatibiliteit is een probleem dat voor hogere ontwikkelingskosten kan zorgen en het gebruiksplezier kan schaden.

Android-feit #18

Het Android Open-Source Project (AOSP) is de primaire softwarestack achter het Android-besturingssysteem en bestaat uit het besturingssysteem, middleware en opensource-apps voor dingen zoals een telefoondialer, e-mail en sms. Mobiele providers, apparaatfabrikanten en ontwikkelaars kunnen hier gebruik van maken om apparaten en apps te ontwikkelenAndroid - source.android.com.

Android-feit #19

Android beschikt over compatibiliteitstests voor apparaten waarmee apparaatfabrikanten ervoor kunnen zorgen dat Android-apps naar behoren werken op hun apparaten. Fabrikanten die de vrijwillige compatibiliteitsovereenkomsten van Google hebben getekend, kunnen zelf kiezen welke apps en app-stores er vooraf op hun apparaten worden geïnstalleerd, of het nu om eigen apps of die van derden gaatAndroid - source.android.com.

Android-feit #20

Zelfs met vooraf geïnstalleerde Google-apps op bepaalde Android-apparaten maken veel externe apps gebruik van Android. Neem bijvoorbeeld een snel groeiende markt zoals India, waar 98% van de ondervraagden WhatsApp van Facebook ten minste één keer per maand gebruikt om berichten te sturen. Dat in tegenstelling tot de slechts 32% die Google Hangouts gebruiktEricsson ConsumerLab - Communication in the world of apps - June 2015.

Android-feit #21

Google Play Services is een framework van functies waarmee Android-ontwikkelaars aanvullende functies in hun apps kunnen ontwikkelen, zoals de toevoeging van een kaart, de toevoeging van een scorebord in een game of de mogelijkheid om een video via een app naar een tv te casten.