Meer kansen.
Meer keuze.

Het Android-besturingssysteem is volledig open source. Dat betekent dat iedereen, ook concurrenten van Android, de broncode kosteloos kunnen downloaden, installeren, aanpassen en distribueren. Het resultaat? Er hebben meer mensen dan ooit toegang tot de kracht van mobiele technologie.

Een platform ontwikkelen dat voor iedereen toegankelijk is

We gaan even tien jaar terug, naar het jaar 2006. NASA heeft net de New Horizons-sonde richting Pluto gestuurd, de film The Da Vinci Code is net in première gegaan en slechts 1% van de wereld heeft een smartphoneBusiness Insider, IDC - One In Every 5 People In The World Own A Smartphone, One In Every 17 Own A Tablet - December 2013.

Hoewel de eerste smartphones zeer indrukwekkend waren voor hun tijd, waren ze ook erg duur. Apparaatfabrikanten moesten licentiekosten betalen voor een besturingssysteem of zelf alle ontwikkelingskosten ophoesten. Daarnaast waren de meeste besturingssystemen gesloten voor externe ontwikkelaars en fabrikanten. Met andere woorden: smartphones waren niet voor iedereen.

In 2007 bundelde Google zijn krachten met de mobiele branche om zo de Open Handset Alliance (OHA) te vormen. De missie was het opzetten van Android als opensource-besturingssysteem. Dit betekent dat iedereen de Android-broncode kosteloos kan bekijken, downloaden en aanpassen om apps, mobiele apparaten of zelfs een concurrerend besturingssysteem te ontwikkelen.

De voordelen waren meteen merkbaar. Bedrijven konden Android aanpassen om hun gebruikers unieke functies te bieden. App-ontwikkelaars kregen toegang tot een wereldwijde doelgroep. En misschien wel het belangrijkste: apparaatfabrikanten konden Android kosteloos op hun apparaten installeren zonder licentiekosten te betalen of een eigen besturingssysteem te ontwikkelen.

Hiermee konden fabrikanten de ontwikkelingskosten verlagen, waardoor de prijs van smartphones wereldwijd ook lager werd. Tussen 2011 en 2013 daalde de gemiddelde smartphoneprijs wereldwijd met 25%BCG - The Growth of the Global Mobile Internet Economy (PDF) - February 2015 (page 7). Deze trend blijft zich voortzetten en daardoor komen we steeds dichter bij een wereld waarin betaalbare mobiele technologie de informatie van de wereld beschikbaar maakt voor iedereen die wil leren, groeien en slagen.

De Duitse hardwarefabrikant Gigaset heeft in september 2015 zijn eerste Android-smartphone op de markt gebracht. Met de hulp van Android heeft het bedrijf de productiekosten met 30% weten te verlagen.

Betaalbaarheid wereldwijd stimuleren

Door het kosteloze en open besturingssysteem zijn er dankzij Android meer betaalbare mobiele apparaten beschikbaar gemaakt. In 2015 kostte een gemiddeld Android-apparaat $ 208. Dat is een groot contrast met telefoons op gesloten platforms, waar de gemiddelde prijs rond de $ 651 kan liggenKPCB - Internet Trends - June 2016 (Page 12). Google werkt in India en Afrika samen met lokale fabrikanten om hoogwaardige smartphones aan te bieden voor minder dan $ 100. En onlangs is de Fero i401 voor minder dan $ 60 beschikbaar gemaakt in NigeriaSmartphonetobuy.com - Cheap Android Phones Under 15000 Naira In Nigeria.

Dankzij dit soort apparaten hebben mensen van over de hele wereld toegang tot nieuwe mogelijkheden, of het nu gaat om het starten van een bedrijf, het delen van een video met de rest van de wereld of het volgen van onderwijs. Dit zou niet mogelijk zijn als aan elke smartphone een prijskaartje van $ 600 had gehangen.

Het is juist om deze reden dat Android wordt gebruikt op de meeste smartphones in IndiaStatista - Market share held by mobile operating systems in India from January 2012 to July 2015 - 2016 en AfrikaIDC - Middle East and Africa Smartphone Market to Top 155 Million Units in 2015 as Sub-$200 Segment Surges - July 2015. Niet vanwege een gebrek aan keuze en niet omdat de concurrentie is weggewerkt, maar omdat Android de meest betaalbare optie is voor een groot deel van de wereldbevolking.

Het komt erop neer dat iedereen dezelfde kansen verdient. Mensen in Lagos hebben recht op dezelfde toegang tot informatie als mensen in Los Angeles. Mensen in Penang willen net zo graag succesvol zijn als mensen in Parijs. En binnenkort zal er een smartphone, een deur naar wereldwijde informatie, verkrijgbaar zijn voor iedereen die een tientje heeft en nieuwsgierig is.

Google werkt samen met lokale fabrikanten om Android-smartphones voor minder dan $ 100 te verkopenGSMA - Global Mobile Economy Report - 2015 (page 15) in landen zoals Nigeria, Indonesië en de Filipijnen.

De wereld telt zeven miljard inwoners. Ik denk dat een smartphone vaak het eerste moderne computerapparaat is waartoe mensen toegang krijgen. Met Android kunnen we dit mogelijk maken voor mensen.
Sundar Pichai, CEO, Google

Meer concurrentie zorgt voor een sterker mobiel ecosysteem

Concurrentie en innovatie zijn essentieel voor een mobiel ecosysteem dat betere toegang tot technologie biedt. Een dergelijke omgeving wordt mogelijk gemaakt door de opensourcecode van Android. Iedereen kan Android gebruiken om apps te maken en concurrerende software te ontwikkelen zonder hiervoor extra kosten te betalen of een overeenkomst met Google aan te gaan.

Neem bijvoorbeeld Amazon Fire OS. Dit besturingssysteem wordt op de Fire-telefoon gebruikt en is ontwikkeld met behulp van het Android-platform. Je hoeft voor dit platform geen licentiekosten te betalen en je hoeft geen volledig nieuw besturingssysteem te maken. Zo hebben fabrikanten van alle soorten en maten een betere concurrentiepositie.

Bovendien worden apparaatfabrikanten en mobiele providers nooit gedwongen Google-apps vooraf te installeren op hun apparaten. Zelfs met vooraf geïnstalleerde Google-apps doen veel externe apps het goed op Android. Neem bijvoorbeeld een snelgroeiende markt als India. Hier gebruikt 98% van de ondervraagden WhatsApp van Facebook minstens één keer per maand om berichten te sturen, terwijl slechts 32% gebruikmaakt van Google HangoutsEricsson ConsumerLab - Communication in the world of apps - June 2015. Het is zelfs zo dat van de meer dan een miljard WhatsApp-gebruikers 730 miljoen mensen een Android-apparaat gebruikenVentureBeat - Three-quarters of WhatsApp users are on Android, 22%% on iOS (study) - August 2015.

Fabrikanten zijn niet verplicht Google-apps vooraf te installeren op Android-apparaten. Dit is nooit een vereiste.

Niet alle Android-telefoons worden geleverd met de Google Play Store. Dat komt omdat Android het enige grote mobiele besturingssysteem is dat meerdere wereldwijde en regionale app-stores mogelijk maakt, zoals de stores van Samsung, Lenovo, Orange en TIM (Telecom Italia)Business of Apps - The Ultimate App Store List. Gesloten platforms hebben doorgaans maar één app-store en dat is hun eigen systeem.

Zie hoe Android ontwikkelaars heeft geholpen Lazzus te maken en te distribueren. Met deze smartphone-app kunnen mensen met een visuele beperking beter navigeren.

Zelfs de prijzen van apps zijn veranderd op Android om meer concurrentie mogelijk te maken. In 2015 heeft de Google Play Store apps betaalbaarder en toegankelijker gemaakt door de prijslimieten tot onder de standaard $ 0,99 te verlagen om aan te sluiten bij de wereldwijd groeiende populariteit van Android-apparaten. Dit heeft ontwikkelaars geholpen apps te distribueren in markten waar $ 0,99 voor veel consumenten onbetaalbaar is.

Door nog meer concurrentie mogelijk te maken in de mobiele branche, heeft Android een groot aantal apparaten en apps mogelijk gemaakt die een weerspiegeling zijn van de mensen die deze kunnen gebruiken, ongeacht of die mensen op zoek zijn naar een premium upgrade of een allereerste internetverbinding.

Zelfs met vooraf geïnstalleerde Google-apps doen veel externe apps het goed op Android

Zound Industries kon een speciaal Android-apparaat ontwikkelen en maken zonder extra licentiekosten voor een besturingssysteem of ontwikkelingskosten voor een eigen besturingssysteem.

Meer keuze voor consumenten

Meer apparaten

Als je slechts één minuut naar elk verkrijgbaar Android-apparaat kijkt, zou het je 2,5 week kosten om alles te bekijken. En dat is zonder te slapen. Dat komt neer op meer dan 24.000 apparaten van bijna 1300 verschillende merkenOpenSignal - Android Fragmentation Visualized - August 2015. Dankzij Android is zelfs een nieuw, nooit eerder vertoond smartphone-segment ontstaan: smartphones die tussen $ 100 en $ 500 kostenHow to Geek - Why You Don’t Need an Expensive Smartphone Anymore - September 2014. Met andere woorden: er is een Android-apparaat voor elke voorkeur, elk budget en elke persoonlijkheid.

24.000+
apparaten
Bijna 1300 merken hebben meer dan 24.000 unieke Android-apparaten geproduceerdOpenSignal - Android Fragmentation Visualized - August 2015

Meer apps

De ongeëvenaarde mogelijkheden van Android houden niet op bij apparaten. Er zijn meer dan een miljoen apps beschikbaar in de Google Play Store. En met zo veel verschillende apps wordt ook een totaal nieuwe wereld aan belevenissen toegankelijk gemaakt.

Stel dat je een taal wilt leren. De Play Store biedt 270 apps om een taal te leren en meer dan 70% daarvan kan kosteloos worden gedownload. Er zijn apps om dingen te kopen of verkopen, om te leren lezen en schrijven, om vacatures te zoeken, om werknemers te vinden en zelfs om piano te leren spelen als een echte virtuoos. Wat je ook wilt ontdekken: het is mogelijk met Android.

1.000.000+
unieke apps
Android biedt meer dan een miljoen unieke apps op Google Play

Meer aangepaste functionaliteit

Elk Android-apparaat biedt voor iedereen een unieke gebruikerservaring, afhankelijk van de apps die vooraf zijn geïnstalleerd. Vooraf geïnstalleerde apps kunnen zelfs allemaal apps zijn die niet van Google zijn. Waarom? Omdat fabrikanten bepalen welke apps ze aan hun gebruikers willen aanbieden. Veel van hen kiezen voor apps van bedrijven zoals Facebook, Microsoft en Opera Software. Deze bedrijven zijn directe concurrenten van Google.

Maar stel dat een apparaat wordt geleverd met vooraf geïnstalleerde Google-apps. Het mooie van Android is dat gebruikers zelfs voor basisfuncties van het apparaat (zoals bellen, sms'en of foto's ordenen), nooit per se de Google-software hoeven te gebruiken in plaats van de door hen gewenste externe apps. Alle vooraf geïnstalleerde apps kunnen heel eenvoudig worden uitgeschakeld, van het startscherm worden verwijderd en door andere apps worden vervangen. Zo kun je bijvoorbeeld Google Zoeken vervangen door een andere zoekmachine.

Dit betekent dat, in tegenstelling tot de meeste gesloten besturingssystemen, Android de gebruiker de controle geeft. Dus of je nu je apparaat helemaal wilt aanpassen of gewoon gelooft in technologie die transparant en open is: Android is voor jou.

Ontwikkelaars helpen een wereldwijde doelgroep te bereiken

Er is naast de mensen die Android-telefoons gebruiken en de fabrikanten die deze telefoons maken nog een derde cruciale speler in het Android-ecosysteem: de ontwikkelaars die de apps maken die mensen leuk vinden.

Het is niet altijd makkelijk geweest voor ontwikkelaars. Nog niet zo heel lang geleden moesten ontwikkelaars waardevolle middelen inzetten om goed werkende apps te maken voor veel verschillende platforms, zoals Symbian, Web OS en S60. Als gevolg hiervan was het voor de meeste ontwikkelingsstudio's simpelweg te duur om een brede doelgroep te bereiken.

We hebben onze standaarden uitgelijnd rond een opensourceplatform en hebben een besturingssysteem gemaakt dat het speelveld gelijk heeft gemaakt voor alle ontwikkelaars. Neem bijvoorbeeld het intentiesysteem van Android. In tegenstelling tot vergelijkbare systemen met gesloten platforms stimuleert Android gebruikers om hun eigen standaard-apps te kiezen, in plaats van ze te dwingen vaste apps te gebruiken.

Star Chart prijst het opensourcemodel van Android omdat het een belangrijke rol speelt in de ontwikkeling van zijn app waarmee het heelal in kaart wordt gebracht. Op dit moment wordt Star Chart maandelijks door meer dan vijf miljoen mensen gedownloadGoogle - Google Growth Engine (Star Chart Case Study).

De eenmalige registratiekosten voor de Play Store bedragen slechts $ 25 voor app-ontwikkelaars. De op een na grootste app-store brengt $ 99 per jaar in rekeningApple Developer Program - What You Need To Enroll.

En tegenwoordig is het makkelijker dan ooit om Android-gebruikers van over de hele wereld te bereiken. Dankzij de eenmalige registratiekosten voor Google Play kost het ontwikkelaars slechts $ 25. Dat is veel minder dan de $ 99 per jaar die moet worden betaald bij onze concurrentenApple Developer Program - What You Need To Enroll. Daarnaast zorgt het beoordelings- en goedkeuringsproces van de Play Store er aan de hand van eenvoudige, heldere vragen voor dat ontwikkelaars sneller kunnen werken. Zo wordt er gekeken of de app veilig is, of het ontwikkelaarsaccount betrouwbaar is en of de app-content voldoet aan de beleidsvereisten. Als gevolg hiervan duurt het slechts een paar uur om apps op Google Play goed te keuren. Bij andere app-stores kan dit enkele dagen in beslag nemenThe Verge - App Store 2.0 - June 2016.

Met meer dan een miljard gebruikers die Google Play en een heleboel andere app-stores gebruiken, doet geen enkel platform zo veel om ontwikkelaars te helpen steeds meer mensen te bereiken. En dat loont. Tussen februari 2014 en februari 2015 betaalde Google meer dan $ 7 miljard aan app-ontwikkelaars voor hun app-verkoop in de Play Store en hieraan gekoppelde in-app-aankopenAndroid Developer’s Blog - A New Way to Promote Your App on Google Play - February 2015.

In het kort: we werken er doorlopend aan ontwikkelaars de tools te bieden die ze nodig hebben om hun apps te ontwikkelen en te distribueren. Zij zijn immers degenen die de geweldige belevenissen aan Android-gebruikers aanbieden.

RogerVoice is een app voor spraakherkenning voor mensen met gehoorproblemen. De app heeft material design en bètatestfuncties in Android gebruikt om een interface te ontwikkelen die toegankelijk en intuïtief is.

Keuze en openheid sturen economische groei aan

Van het uitbreiden van de markt voor apps tot het verlagen van de kosten van mobiele apparaten: je kunt niet om de bijdrage van Android aan de mobiele economie heen. Dankzij deze bijdrage zijn er ongeveer dertien miljoen banen gecreëerdGSMA - Global Mobile Economy Report - 2015 (page 3) en is er $ 3 biljoen aan het wereldwijde BBP toegevoegdGSMA - Global Mobile Economy Report - 2015 (page 2).

Alleen al in Europa heeft het Android-platform voor meer dan 1,2 miljoen banen gezorgdPPI - App Economy Jobs In Europe - January 2016. De Europese Commissie heeft een prognose gemaakt dat de volledige app-branche tegen 2018 werk biedt aan 4,8 miljoen mensen en een bijdrage van € 63 miljard levert aan de Europese economieEuropean Commission - The €63 billion app boom. Nearly 5 million jobs in European app sector by 2018, says EU report- February 2014.

En Europese apps nemen het voortouw. In 2015 was de top vijf van de meest gedownloade games voor iOS en Android afkomstig van Europese studio'sApp Annie - App Annie 2015 Retrospective - 2016 (page 40). Veel van 's werelds bekendste app-ontwikkelaars zijn gevestigd in Europa, zoals Spotify, Soundcloud, Rovio (Angry Birds), King (Candy Crush Saga) en BlaBlaCar. Al deze ontwikkelaars gebruiken Android om hun wereldwijde succes te vergroten.

Android zorgt er ook voor dat fabrikanten kunnen groeien en een bijdrage aan de lokale economie kunnen leveren. Neem bijvoorbeeld BQ uit Madrid. Dit bedrijf schrijft veel van zijn successen toe aan Android en heeft in minder dan vijf jaar meer dan duizend medewerkers in dienst genomen, waardoor er nu meer dan 1200 mensen werkenGoogle - Google Growth Engine (BQ Case Study). Een ander voorbeeld is Wiko, een Franse fabrikant van Android-apparaten die is uitgegroeid tot de op een na grootste apparaatfabrikant in FrankrijkThe Economist - The Rise of the Cheap Smartphone - April 2014. Bedrijven als deze kunnen slagen omdat ze dankzij Android de ontwikkelingskosten drastisch kunnen verlagen en andere obstakels kunnen wegnemen.

Natuurlijk gaat de positieve economische impact van Google veel verder dan de Europese UnieEuropean Commission - The €63 billion app boom. Nearly 5 million jobs in European app sector by 2018, says EU report- February 2014. Of Android nu helpt banen te creëren binnen de app-economie of apparaatfabrikanten helpt op te starten: het begint allemaal met de mogelijkheid van ontwikkelaars, fabrikanten en concurrenten om Android kosteloos en volledig te kunnen gebruiken.

Ondanks de start tijdens een economische recessie met slechts tien ondernemers heeft BQ nu meer dan 1200 mensen in dienst. Het bedrijf schrijft veel van zijn successen toe aan Android Google - Google Growth Engine (BQ Case Study).

De toegang tot informatie wereldwijd democratiseren

Smartphones zijn niet alleen maar telefoons. Ze bieden mogelijkheden voor ontdekking, ambitie en kennis. Over de hele wereld, in gebieden waar internetverbindingen helemaal niet zo gewoon zijn, zet een complete generatie zijn eerste stappen op het internet via een mobiel apparaat. Smartphones zijn al lang geen statussymbool meer, maar zijn zo langzamerhand beschikbaar voor iedereen om alle mensen meer mogelijkheden te bieden.

Dit is de reden waarom Android is uitgegroeid tot een platform dat door elke handsetfabrikant kan worden gebruikt, waarmee elke ontwikkelaar kan ontwikkelen en waarop elke app kan worden uitgevoerd. Daarnaast is het de reden waarom Android zich zo inzet om open, transparant en toegankelijk te blijven voor ontwikkelaars en gebruikers van over de hele wereld.

We kunnen mensen echt voorzien van informatie waarmee levens kunnen worden gered. En met Android wil ik in de komende drie jaar vijf miljoen gebruikers in Afrika bereiken.
Alain Nteff, medeoprichter en ontwikkelaar, GiftedMom

Conrad Tankou en Alain Nteff hebben GiftedMom ontwikkeld. Dit is een app die levensreddende informatie biedt om het sterftecijfer van moeders en kinderen in ontwikkelingslanden drastisch te verlagen.

Zoals Sir Tim Berners-Lee ooit eens zei over het wereldwijde web:

"Dit is voor iedereen."

Hetzelfde geldt voor Android.